IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

14 суперхрани, които винаги да имате подръка

22 юли 2025 10 50

Освен киноа и бадемово масло

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Кухненските шкафове и килерът са местата, където съхранявате основните си продукти за печене и други любими домакински артикули като паста, консерви и зърнени храни. И ние сме тук, за да ви кажем, че това място може да бъде рай за множество вкусни суперхрани. Разбира се, можете да съхранявате много от тези здравословни продукти в хладилника и фризера си, но защо да заемете ценно място там, когато можете лесно да използвате килера и шкафовете за тази цел?

Въпреки че не е признат от хранителна гледна точка, терминът „суперхрани“ се отнася до особено богати на хранителни вещества храни, които осигуряват безброй важни ползи за здравето. Примери за тези здравословни суперхрани включват плодове като горски плодове и авокадо, както и зеленчуци като къдраво зеле и спанак. За разлика от пресните продукти, суперхраните, които можете да съхранявате в килера си, не изискват охлаждане. Всъщност много от тях могат да останат пресни в шкафа ви в продължение на месеци (или дори години), което е още една причина да ги имате подръка.

И така, кои са някои от тези суперхрани, подходящи за килера? Продължете да четете за списък със суперхрани, които да съхранявате в шкафовете си, заедно с някои идеи как да готвите с тях.

Семена от чиа

ленено семе,

Снимка: iStock

Семената от чиа (и конопените семена, които са много подобни) издържат няколко месеца в килера ви, което прави запасяването с тези хранителни хапки наистина лесно. Освен че са отличен източник на антиоксиданти и минерали, семената от чиа са богати и на фибри и омега-3 мастни киселини. Поръсете малко семена от чиа в сутрешната си овесена каша или смути или научете как да си направите собствен пудинг с чиа.

Зелен чай

зелен чай

Снимка: iStock

Този цветен чай е основен продукт в Азия от векове и с основание. Зеленият чай се гордее с някои впечатляващи противовъзпалителни и имуностимулиращи свойства и според множество проучвания може да предпази мозъка от стареене. Дръжте пакетчета зелен чай в килера си, за да можете да пиете по всяко време, когато пожелаете, или използвайте матча – вид зелен чай – за да си направите здравословно смути.

Шамфъстък

шамфъстък istock

Снимка: iStock

Тези здравословни зелени ядки могат да издържат до шест месеца на стайна температура и е най-добре да се съхраняват на хладно и тъмно място, като кухненски шкаф. За да удължите срока на годност на шамфъстъците, можете също да ги сложите във фризера. От здравословна гледна точка, шамфъстъците са пълноценен източник на растителни протеини, богати на фибри, калий и здравословни ненаситени мазнини. Поради впечатляващия си хранителен профил, шамфъстъците могат да помогнат в борбата с възпаленията в тялото. Те също така могат да намалят шансовете за развитие на сърдечносъдови заболявания.

Бадемово масло

бадемово масло

Снимка: iStock

Тъй като много ядки се считат за суперхрани, ядковите масла също често се възприемат като изключително здравословни, стига да не съдържат твърде много палмово масло или добавена захар. Бадемовото масло е едно от най-здравословните ядкови масла, които можете да си купите, и е чудесен източник на протеини, витамин Е и магнезий. Още по-добре? Бурканче бадемово масло ще остане добре в килера ви поне пет месеца и често е приемливо за консумация дори след изтичане на срока му на годност.

Фаро

фаро istock

Снимка: iStock

Фарото – древна зърнена култура – е един от най-здравословните варианти. Може да издържи в килера ви около шест месеца. За разлика от, да речем, белия ориз, фарото е богато на фибри, протеини, витамини, минерали и антиоксиданти. Според изследвания, то също така подобрява здравето на сърцето и храносмилателната система поради впечатляващото си съдържание на фибри.

Киноа

киноа IStockphoto

Снимка: iStock

Киноата, подобно на фарото, е древна зърнена култура и ще издържи в килера ви около година. Подобно на фарото, киноата е чудесен източник на фибри и протеини. Освен това, тя съдържа всичките девет незаменими аминокиселини и е естествено без глутен. Можете да намерите начин да вкарате киноата в почти всичко, но тя наистина блести, когато служи като основа за гарнитура или обилна купа със зърнени храни.

Леща

леща pixabay

Снимка: Pixabay

Лещата и други бобови растения, като боб и грах, са основни храни в килера и могат да останат пресни в него около три години. Те осигуряват голямо количество фибри и засищащи протеини, а също така са чудесен източник на витамини от група В, които помагат за правилното функциониране на клетките на тялото. Както вероятно вече знаете, лещата е чудесна в супа, но също така блести в къри или здравословен дип.

Чесън

чесън istock

Снимка: iStock

Сещате се за онази луковица, към която посягате всеки път, когато искате да задушите зеленчуци или да направите доматен сос? Смята се за суперхрана заради многобройните си ползи за здравето. Освен че намалява риска от сърдечни заболявания и укрепва имунната ви система, чесънът е пълен и с антиоксиданти. За да извлечете максимума от чесъна, смачкайте го, нарежете го или го смелете, след което го оставете да престои 10-15 минути преди готвене, за да активирате естествения алицин, който съдържа – мощно противовъзпалително съединение.

Зехтин

зехтин istock

Снимка: iStock

Въпреки че пазаруването на зехтин може да бъде трудна задача, той заслужава място в килера ви по много причини. Освен впечатляващата си гъвкавост в кухнята, която се простира от печени зеленчуци до сладкиши, екстра върджин зехтинът е чудесен източник на мононенаситени мастни киселини, които могат да помогнат за намаляване на възпалението. Той също така осигурява впечатляващо количество полифеноли и витамини Е и К. Ако съхранявате зехтина си на хладно и тъмно място, като например килер, той ще издържи няколко месеца.

Куркума

куркума

Снимка: iStock

Тази ярка подправка имаше своя звезден момент преди няколко години и е една от най-здравословните подправки, които можете да използвате. Тя е отличен източник на антиоксиданти и също така помага в борбата с възпаленията. Куркумата може също да помогне за намаляване на симптомите на артрит, предотвратяване на болестта на Алцхаймер и рак и облекчаване на чревни проблеми като затруднено храносмилане и киселини. Използвайте я в смутита или добавете супена лъжица в следващото си домашно къри.

Сладки картофи

сладки картофи,

Снимка: iStock

Да, тези ярки кореноплодни зеленчуци могат да се превърнат в шокиращо вкусен пай, но те са нещо повече от това. Всъщност сладките картофи осигуряват изобилие от витамин А и са пълни с полезни за сърцето калий и фибри. Дори съдържанието им на въглехидрати заслужава да се спомене, защото са съставени от сложни въглехидрати, които се усвояват по-бавно и са много по-здравословни от рафинираните им аналози. Въпреки че можете да си купите замразени парчета сладки картофи, които да съхранявате във фризера, пресните сладки картофи ще издържат в килера или шкафовете няколко месеца.

Водорасли

келп, водорасли,

Снимка: iStock

Морските водорасли може да не са за всеки, но ако ви харесват, помислете за закупуване на нори – вид сухи, ядливи водорасли, които обикновено се използват в суши – за да ги съхранявате в килера. Те ще останат свежи около три години и са пълни с витамин К, фолат, йод и фибри.

Бадеми

бадем pexels

Снимка: Pexels

След като бадемовото масло си грабна място в този списък, не е изненадващо, че бадемите също заслужават такова. Тези ядки имат безброй ползи за здравето, включително, но не само, подобряване на чревния микробиом, намаляване на възпаленията и подпомагане на метаболизма, регулирането на кръвната захар и мозъчната функция.

Фъстъчено масло

фъстъчено масло,

Снимка: iStock

Вероятно вече имате бурканче фъстъчено масло в килера си, а сега ви даваме още повече причини винаги да го имате подръка. Подобно на другите ядкови масла, фъстъченото масло е пълно с протеини. То съдържа и полезни за сърцето мононенаситени мазнини, и е богато на основни витамини и минерали, включително впечатляващо количество антиоксиданта витамин Е и магнезий. Следващия път, когато пазарувате фъстъчено масло от магазина, изберете продукт с минимална или никаква добавена захар, който не е направен от частично хидрогенирани масла.

За още съвети за здравословно хранене последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари