IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нисковъглехидратната диета през погледа на един блогър

9 януари 2020 16 30

Деница Георгиева спазва популярния режим от 3 години

Личен архив

Нисковъглехидратната диета е една от най-популярните за изминалата 2019 г. Все повече хора, които искат да отслабнат или имат някакви здравословни проблеми, прибягват до нея. Те не ядат захар, картофи, ориз, тестени изделия, бобови култури и други, като за сметка на това компенсират с протеини и мазнини. Правят и фастинг (периодично гладуване) – сред най-търсените думи в Google през последните 12 месеца.

И като говорим за нисковъглехидратно хранене, няма как да не ви разкажем историята на създателката на кулинарния блог „Healthy with Deny“. Деница Георгиева не яде захар и приема повече мазнини за сметка на въглехидрати от близо 3 години, от което се чувства отлично.

Деница Георгиева

Началото на промяната

Няколко месеца след като се омъжва за любимия Симо, тя се сблъсква с първите семейни проблеми. Двамата отиват на лекар и разбират, че той има инсулинова резистентност – едно непознато за тях заболяване. Когато питат на какво се дължи то, им отговарят: „На нездравословен начин на живот!“. Молейки за препоръки как да се хранят и какво да променят, за да може мъжът ѝ да не пие хапчета цял живот, лекарят ѝ казва: „За момента нищо“. И това я шокира и амбицира за промяната още повече.

„В плановете ми за следващите няколко месеца не влизаше той да умре. Затова имах супер силен стимул! И просто спряхме въглехидратите, всичко спряхме от раз... В началото беше много гадно. Имаше един период на адаптация, който е известен като кето грип. Изкарахме го супер тежко“, спомня си Деница.

За да помогне на Симо, тя започва да търси информация в интернет за режим, който се препоръчва при инсулинова резистентност и открива материали за нисковъглехидратното/високомазнинно хранене на английски език, тъй като по онова време в България няма медик, който да я насочи.

„Тогава имаше малко хора, които се хранеха по този начин. Не беше модерно. А в Америка отдавна използваха режима. Имаше ползи, имаше доказателства, лекари които работят по доказване на това, че този режим работи, че мазнините не са лошите, че пшеницата, която в момента ние ядем не е тази, която бабите ни са яли...“, разказва Георгиева.

Деница и

А сега накъде?

След близо 5 месеца състоянието на половинката на Деница се подобрява, но при нея нисковъглехидратната диета не действа, което я кара да отиде на лекар. Така научава, че има Хашимото – автоимунно заболяване, при което работата на щитовидната жлеза е понижена. Тогава решава да продължи на същия режим, като същевременно спре и приема на глутен:

„Още на третия месец видях, че има някакъв резултат и нещо се променя... 9 месеца след диагнозата бях в граници. Е, не напълно излекувана, защото болестта няма излекуване, но в норми“.

Деница тренировки

Къде е тайната ѝ за по-здравословен живот?

Много често Деница получава въпроси от сорта: „Какво направи, за да се излекуваш?“. По думите ѝ, няма как да даде еднозначен отговор, защото зад добрите ѝ резултати се крие комплекс от неща, които тя трябва да прави до края на живота си. Все пак може да помогне с насоки на хората, които имат желание да се променят, а вече резултатите им зависят от индивидуалния подход.

„Някъде осъзнах, че само с храненето няма как да стане. Не исках да пия лекарства или поне не си представях да ги взимам цял живот. Тогава освен храненето, със Симо включихме и спорта. После към менюто си прибавихме ферментирали храни, хранителни добавки, витамин D, селен и други“, посочва тя.

Според Георгиева, правилното хранене трябва да върви ръка за ръка с достатъчно движение, отработване на стреса, качествен сън и много постоянство:

„Колкото и здравословно да се храниш, ако ти не спиш, няма как организмът ти да работи нормално. Затова трябва по-комплексен подход. Особено за такива заболявания, които нямат лечение като цяло“.

Едно от нещата, към което тя се придържа, е сезонното хранене и държи на локалните продукти и тяхното качество. Но това не значи, че яде само храни като чиа и годжи бери.

„В момента не ям домати, защото сега домати в България не би трябвало да има. Да, ям авокадо и други неща, които не са характерни за нашите ширини, но гледам те да са ми някаква добавка към това, което ползвам“, разяснява Дени, която всеки ден споделя в социалните мрежи какво яде.

Деница Георгиева

Как се ражда идеята за блог?

По професия Дени е софтуерен тестър, но в свободното си време е кулинарен блогър. Тъй като обича да готви и изпробва различни неща, в началото тя просто си прави нещо като онлайн тефтерче, където да запазва рецепти и лесно ги препраща на приятели. Чрез него тя постепенно се превръща в едно от най-разпознаваемите лица, споделящи за нисковъглехидратното хранене в интернет пространството у нас.

„Първоначално нямах чак такива големи идеи. Не очаквах, че страшно много хора ще четат, ще пишат, ще ме следват. Хора ме познават на улицата и това е супер шокиращо вече“, обяснява с усмивка тя.

Колкото и да е модерно да си блогър, инфлуенсър, ютубър или каквото и да е друго, не мисля че хората разбират напълно колко много труд стои зад това“, разказва Деница, която в началото пише по малко в блога си, а в момента е онлайн почти 24 часа. Снима и специални видеа, в които показва нагледно изпълнението на определени рецепти, дава и полезни съвети за нисковъглехидратното хранене на последователите си.

супа Деница

За нисковъглехидратното хранене с любов

След успеха на блога ѝ, тя събира смелостта да събере своя опит в книга. Трябват ѝ близо 9 месеца, за да подготви съдържанието на „Нисковъглехидратно хранене за всеки ден – бързо и лесно“.

„Смятам че за да издадеш книга, трябва да имаш нещо полезно да кажеш, защото за тази книга се унищожават дървета. Не може да се изхабят едни дървета за празни приказки. Исках да знам, че ще оставя някаква хубава следа. И затова хем си мечтаех за това, хем ме беше страх дали наистина съм стигнала до момента, в който да прескоча интернет пространството и това нещо да стане реалност“, обяснява още Георгиева.

Преди да изпрати първите книги на читателите си, Дени не може да заспи от вълнение. И положителните отзиви не закъсняват. Тогава остава спокойна, че решителността ѝ не е била напразно.

Защо да предпочетем нисковъглехидратното хранене?

мъфини деница

Източник: Healthy with Deny

Според Деница Георгиева, в последно време е много модерно всички да се хранят по този начин, за да отслабнат, но много хора не знаят, че този режим има и здравословна страна, която е по-важната.

„Аз не искам да кажа, че нисковъглехидратното хранене е най-добрият начин на хранене на света и всичко друго го отричам. Искам да кажа на хората, че ако изберат един хранителен режим, просто трябва да прочетат всичко за него. Те трябва да са максимално информирани за това, което правят, за да си гарантират, че няма да им се случи нещо, което не очакват“, посочва блогърката и дава пример с кето грипа, по който мнозина съдят, че режимът не им се отразява добре.

По повод тенденцията през 2019 г. да следваме популярни диети, препоръчани от кого ли не, Георгиева изтъква, че един и същи режим не може да бъде приложим при всички хора, защото организмът на всеки от нас има свои нужди и здравословни проблеми, с които трябва да се съобрази.

„Няма как хора, които имат силова работа, например, да ядат едно и също с човек, който прекарва 10 часа на компютър. Изключително стриктното ограничаване на въглехидратите пък може да доведе до хормонални проблеми“, предупреждава тя.

„Хора, които не са имали проблеми със здравето си, много трудно ме разбират. Хора, които не са имали проблеми с теглото си, никога няма да ме разберат. Хора, на които им се е налагало да се борят в живота си с нещо, те оценяват това, което ти правиш и знаят какви са ти усилията. И те те приемат нормално“, казва Георгиева, която не се срамува от тялото си, защото знае колко полезен за нея е режимът ѝ и не смята да се връща към стария си начин на живот.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари